miercuri, 27 noiembrie 2013

Caltabos Ardelenesc

Ingrediente pentru caltabos ardelenesc
 

  • 1.5 kg ficat de porc proaspat
  • 1 kg carne de porc (fleica cu putina grasime)
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 kg ceapa alba
  • mate subtiri de carnati
     

Cum se prepara ardelenesc
 

Sursa foto: Maria MarinescuFierbe ficatul in in jur de 1 ora si ai grija sa indepartezi spuma care se formeaza la suprafata. Apoi se scoate si se taie marunt.
Separat, taie carnea de porc cat mai marunt si caleste-o in putina apa, pana se patrunde bine. Amesteca mereu, pentru a nu se prinde de cratita. Cand este aproape gata, se pune peste carne ceapa taiata mare si se amesteca continuu. Daca este nevoie, se mai pune putina apa pentru a nu se prinde de cratita.
Dupa ce carnea este patrunsa bine si ceapa s-a calit, acestea se amesteca cu ficatul fiert. Apoi compozitia se lasa la racit.
Amestecul astfel obtinut se da prin masina de tocat , de doua ori consecutiv, pentru a obtine o compozitie cat mai fina.
In compozitie se adauga dupa gust sare si piper, precum si putin cimbru dat prin sita. Amestectul se introduce in matele de carnati, pentru a obtine caltabosii. Acestia se fac rotite si se leaga la capete cu ata.
Sursa foto: Maria MarinescuPune apoi o oala cu apa pe foc si in ea o sita de metal, scufundata in apa. In sita se aseaza cate o rotita de caltabos, in apa clocotita, timp de doua minute fiecare. Apoi se trec caltabosii prin jet de apa rece si se aseaza pe un prosop de hartie, la racit.
 




Cum se serveste caltabosul ardelenesc
 

Se serveste rece, cu paine si mustar. Poate fi servit pe un platou alaturi de alte preparate reci din porc, precum si cu ceapa, patrunjel, ardei gras, rosie sau alte legume si zarzavaturi .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu