VANAT

Fazan la cuptor
Exista zeci de retete de preparare a fazanilor. Va recomandam o reteta simpla, accesibila si deosebit de gustoasa.
Pentru aceasta reteta avem nevoie si procedam dupa cum urmeaza:

Ingrediente

1 fazan curatat si pastrat la fezandat 2-3 zile.
Fazanul se tine la loc uscat, cu curent de aer, temperatura intre 15-18 grade.
Pe timpul fezandarii se unge cu bait, format din otet, ulei de masline,foi de dafin, piper alb, sare, condimente la alegere.
Se inveleste pasarea in felii subtiri de slanina sau jambon

Mod de preparare


Fazanul impreuna cu feliile de jambon sau slanina se pun la cuptor odata cu zeama in care a stat la fezadnat.
Adaugam 2 linguri de miere in zeama de fierbere.
Se adauga catre sfarsit putin vin alb, sec.
Se stropeste mereu cu sosul din tava pina fazanul isi formeaza o crusta aurie.
Timp de coacere - cca 45 minute
Se serveste cu piure de cartofi si castane si un pahar de vin alb, sec si rece.


Iepure cu sos vanatoresc
Ingrediente: 1,5 kg carne de iepure (pulpe spate), marinata (2 morcovi 1 radacina de patrunjel, 1 telin, 2 cepe, 4 linguri de untdelemn, 1 pahar cu vin, 1 pahar cu apa,, boabe de piper si ienibahar, 2 foi de dafin, sare), 3 linguri de smantana, 1 lingura de faina

Mod de preparare: Se prgateste intai marinata din morcovi patrunjel, telina, ceapa taiata solzisori, boabe de piper si ienibahar, dafin, sare, vin si ½ de pahar de apa. Toate legumele taiate feliute subtiri se pun imreuna cu mirodeniile, vinul si apa la fiert. Dupa 2-3 clocote, marinata se toarna fierbinte peste carnea de iepure. Se lasa 1-2 zile in acest bait

Apoi se scoate carnea, se spala si se pune intr-o cratita cu untdelemn incins, se intoarce pe ambele parti, dupa care se acopera cu legumele din marinata, se lasa sa fiarba inabusit si se adauga di marinata putin cate putin pana se inmoaie carnea.
Se preasara faina, se amesteca, dupa care se adauga smantana. Se mai fierbe 2-3 clocote, se da deoparte si se serveste.
Sugestie - se serveste cu vin alb sec si rece.
Timp de preparare - 1 ora



Iepure cu masline

i
Ingrediente - 1 Kg de carne de iepure, 100 g ceapa, 100 ml de untdelemn, o foaie de dafin, 10 boabe de piper, 1/4 l suc de rosii, 25 g de faina, 100 ml vin, 3-4 felii de lamaie, o lingurita mustar, o ramura de cimbru, 1/4 l zeama in care a fost marinata carnea sau apa, sare.

Ceapa, rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt, se caleste in tot untdelemnul, 2 minute, apoi se adauga carnea marinata, taiata in bucati de marime mijlocie si 4-5 linguri cu apa sau zeama de la marinare.
Se frige inabusit, tot timpul cu capac, la foc mic, pe plita sau la cuptor, la foc mijlociu, circa 2 ore, sau pina cind se moaie bine, adaugind cite putina zeama de la marinare sau apa simpla, ca sa nu se arda ceapa.
Carnea se poate fierbe in oala sub presiune. Ceapa se caleste direct in oala, impreuna cu carnea, timp de 3 min., amestecindu-se, ca sa se prajeasca putin la suprafata; apoi, se toarna 500 ml de apa si carnea se lasa sa fiarba la foc, mic, ca sa nu scada apa.
Dupa ce a fiert carnea, faina se freaca cu sucul de rosii, turnat cite putin de la inceput, ca sa nu sa se formeze cocoloase si apoi se desarta in cratita si se amesteca cu sosul; se adauga vinul si apa sau zeama de la marinare, daca aceasta nu este prea acra, foaia de dafin, mustarul, feliile de lamaie, cimbrul si maslinele nedesarate.
Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa cca 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se formeze sosul. Acesta se mai subtiaza, daca este nevoie, deoarece servindu-se rece, se mai ingrasa, fiind cu faina.
Cind este gata, i se potriveste gustul cu sare si, dupa dorinta, se acreste cu zeama de lamaie. Se serveste ca fel intii.


Carnati de mistret


i
Reteta carnati de mistret
Ingrediente necesare pentru 3 kg de carnati de mistret:


  • 2 kg de muschi de mistret (recomandam mistret tinar de pina la 100 kg)
  • 1/2 kg slanina de porc domestic cruda
  • 1/2 kg de "scaricica" grasa de porc domestic
  • 3-4 oase garf pentru ciorba
  • 5 capatini de usturoi
  • condimente pentru carnati - dupa gust
  • 2 cani de zeama de varza
  • Se fierb oasele garf impreuna cu zeama de usturoi si zeama de varza pana carnea se desprinde de pe oase
    Se raceste fiertura si in timpul asta dam prin masina de tocat toata carnea disponibila.
    Se mai curata 2 catei de usturoi sise prepara un mujdei la care se adauga 1 linguritza de bicarbonat de sodiu
    Se potriveste carnea din sare si piper si se ia la framintat adaugind treptat mujdeiul si zeama de oase. Cind pasta se desface de pe maini foarte usor, pasta de carnati este gata
    Se lasa peste noapte la frigider, la macerat si dimineata se umplu matele de porc cu tocatura
    Se pastreaza peste noapte in bucatarie ca se scurga si apoi se dau la vint pentru 2-3 zile - cu grija sa nu inghete!
    Se pot consuma ca atare, prajiti sau daca se dau la fum de lemn tare pentru 2-3 zile se pot pastra pentru vint si pentru consum uscat.
    Pofta buna!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu