marți, 8 octombrie 2013

Supa De Mazare Cu Galuste

Supa de mazare cu galuste inseamna pentru mine unul din momentele de rasfat ale copilariei. Adoram supa asta pe care o primeam neaparat vara, fiind unul dintre felurile de mancare de sezon pe care le facea mama buna. Ei bine, acum ma pot bucura de supa de mazare cu galuste in tot timpul anului, pentru ca, spre deosebire de buna-mea, eu beneficiez de binefacerile progresului tehnologic si imi pot conserva legumele proaspete la congelator. Din mazare proaspata sau congelata, supa de mazare cu galuste va iesi la fel de buna.

 Supa de mazare cu galuste inseamna pentru mciorbeine unul din momentele de rasfat ale copilariei. Adoram supa asta pe care o primeam neaparat vara, fiind unul dintre felurile de mancare de sezon pe care le facea mama buna. Ei bine, acum ma pot bucura de supa de mazare cu galuste in tot timpul anului, pentru ca, spre deosebire de buna-mea, eu beneficiez de binefacerile progresului tehnologic si imi pot conserva legumele proaspete la congelator. Din mazare proaspata sau congelata, supa de mazare cu galuste va iesi la fel de buna.




supa de mazare cu galuste, reteta supa mazare
Timp de pregatire:  ore
Timp de gatire:  ore
Timp Total:  ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: usor

Ingrediente supa de mazare cu galuste:
  • 1 ceapa
  • 2-3 morcovi
  • 1 bucata de telina cat o nuca
  • 400-500 de grame de mazare boabe, proaspata sau congelata
  • 1,5 litri supa clara de pui (sau apa)
  • 2 oua
  • 3-4 linguri de faina + 3-4 linguri de gris
  • 150 de grame de smantana
  • 1 lingura de ulei
  • 20 de grame de unt
  • verdeata dupa gust (eu folosesc cate 1/2 legatura de patrunjel si marar, tocate si amestecate bine intre ele)
  • sare si piper
  • optional, zeama de lamaie dupa gust
 Preparare supa de mazare cu galuste:
Simplu ca buna ziua, si pe cat de simplu, pe atat de bun :). O precizare: eu prefer la aceasta supa galuste mici, ceva mai tarisoare decat cele pufoase pentru supa clara de pui. Daca le preferati pe acelea, eliminati faina din compozitia galustelor si faceti-le numai cu gris.
1. ceapa, morcovii si telina se curata, se spala si se taie in cubulete cam de 5-7 mm.
2. se incinge uleiul in cratita in care se va pregati supa, se adauga imediat untul si cand incepe sa sfaraie, se adauga toate legumele taiate cuburi (poza 1) si o lingurita de sare; se reduce focul si se calesc impreuna 5 minute, amestecand constant ca sa nu se prinda;
3. dupa 5 minute, se adauga 1,5 litri supa de pui fierbinte sau apa fierbinte (poza 2); se aduce in clocot si se fierb impreuna 5 minute, cat sa se inmoaie radacinoasele adaugate;
4. la supa care fierbe se adauga mazarea toata deodata (poza 3);
5. pana ce mazarea incepe sa clocoteasca, se pune intr-un castronel 1 ou intreg si 1 albus (galbenusul celui de-al 2-lea ou se pastreaza deoparte); se bat oul si albusul cu furculita impreuna cu un strop de sare pana cand spumeaza; se adauga pe rand cate 1 lingura de faina si 1 lingura de gris, amestecand dupa fiecare, pana cand compozitia va avea consistenta unei creme groase (poza 4);
6. dupa ce supa cu mazarea da in clocot, se inmoaie o lingurita in supa apoi se formeaza mici galuste care se plonjeaza in supa clocotita (poza 5);
7. galbenusul se bate bine cu smantana si 1-2 linguri de apa rece; dupa ce mazarea si galustele au fiert, ceea ce nu ar trebui sa dureze mai mult de 6-7 minute, se trage oala deoparte de pe foc, se dilueaza smantana cu galbenus cu putina zeama fierbinte si apoi se adauga in oala, amestecand rapid (poza 6).
preparare supa de mazare
Se drege gustul cu sare si piper si imediat se presara verdeata tocata si se acopera supa cu capacul, lansand aromele proaspete ale verdeturilor sa infuzeze pret de 3-4 minute.
supa de mazare preparare 2
Supa de mazare cu galuste este gata de servit:
supa de mazare cu galuste 3
Daca se doreste, fiecare poate sa inacreasca supa in farfurie cu zeama de lamaie dupa gust.
supa de mazare cu galuste 2
Pofta buna!


Sarmale In Foi De Varza Murata

 Ingrediente:
(pentru 42 de sarmale de dimensiune potrivita)
  • 1 – 1,5 kg. de carne de porc (gata macinata sau puteti sa o macinati voi)
  • 1 – 1,5 kg. varza murata (sau chiar ceva mai multa, in functie de calitatea foilor)
  • 2 – 3 cepe
  • 50 de ml. de ulei
  • 150 de ml. de orez (o ceasca), preferabil din cel cu bobul rotund, mai bogat in amidon
  • 1 legatura de marar verde
  • 4-5 crengute de cimbru
  • 3 foi de dafin
optional: 
  • bucati de costita cruda sau afumata (daca e afumata e bine sa o desarati inainte, tinand-o in apa rece cateva ore)
  • 3-4 linguri de bulion de rosii, in cazul in care varza nu e prea acra
Pentru instructiunile de preparare o sa va invit sa urmariti reteta video de mai jos, dar as vrea sa insist asupra unor mici detalii:
- alegeti varza murata cu foi netede (sa nu fie foarte crete) si subtiri
- gustati varza, daca e sarata tare desfaceti-o in foi si spalati-o in cateva ape reci
- varza nu se va gati niciodata cum trebuie, ca sa devina frageda, fara un aport de grasime, asa incat in cazul retetei de sarmale varianta degresata, cu tot regretul, nu prea se ridica la nivelul celei traditionale, din carne de porc
- vasul de lut intr-adevar ajuta la obtinerea unor sarmale foarte gustoase si unul dintre motive este acela ca odata aduse sarmalele la fierbere, se va mentine in interiorul vasului o temperatura constanta; in niciun caz nu asezati vasul de lut direct pe flacara aragazului, e nevoie de o plita (preferabil de fonta)
- se pot pregati sarmalele si in interiorul cuptorului, le aranjati si acoperiti cu apa calda la fel ca si pentru fierberea pe plita apoi le introduceti in cuptorul preincins la 180 de grade, pentru aproximativ 2-3 ore
- pentru a pregati sarmale din varza dulce, opariti varza intreaga in apa sarata si inacrita cu otet; pe masura ce foile se inmoaie, se desfac si se pun deoparte, introducand din nou varza in apa clocotita, pana cand toate foile devin suple; la pregatirea sarmalelor in foi de varza dulce se adauga mai mult bulion de rosii, pentru a le inacri
- daca folositi bucati de afumatura (ciolan, costita) e bine sa le desarati inainte, tinandu-le cateva ore intr-un vas cu apa rece pe care sa o schimbati de cateva ori
- atunci cand dati gust compozitiei de carne, e foarte important sa tineti cont ca varza e sarata si ea (si daca puneti si afumaturava aduce si aceasta un aport de sare), asa incat gustul compozitiei e bine sa fie mai degraba prea putin sarat, decat potrivit, in aceasta faza; sarmalele fierte isi vor mai lua sare si din varza, asa incat vor fi numai bune
- parca-l vad Bunu’ meu, Dumnezeu sa-l ierte, de cate ori pregatesc sarmalele, si zambesc cu duiosie  amintindu-mi cum rasucea el sarmale dupa dimensiunea frunzei de varza, una uriasa, alta micuta cat nuca :) (asta era pe cand Buna nu mai putea, saraca, si gatitul cazuse in sarcina lui, om de aproape 90 de ani); voi sa nu faceti ca Bunu’ (cu toate ca era asa de dragalas) ca sunteti tinere gospodine, nu mos aproape centenar :)), impartiti foile in bucati egale si faceti sarmalute cat mai apropiate ca dimensiune, mai degraba micute decat mari
- o sa vedeti in reteta video, eu asez sarmalele vertical in oala, mi se pare mult mai usor sa le scot (fara sa le sparg) atunci cand sunt fierte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu